info@aurasteril.com +385 (0)42 712 833 Pon - Pet: 08:00 - 16:00

Ozon (O3) je oblik kisika koji ima još jedan atom kisika za razliku od kisika koji udišemo iz atmosfere (O2). Taj treći atom kisika čini molekulu ozona nestabilnom, što je ključ za njegovu oksidacijsku energiju. Budući da je ozon nestabilan, ima vrlo brzu razgradnju u normalnim uvjetima, mora se kontinuirano proizvoditi i obavljati proces dezinfekcije.

Proizvodi za isporuku ozona pružaju snagu u optimalnim količinama potrebnu za dezinfekciju u određenoj primjeni.

Kako je Ozon generiran

Kako je ozon generiran?

Kemijska reakcija koja rezultira ozonom je prilično jednostavna. Ozon je oblik kisika koji se stvara kada električna energija razbija obične molekule kisika (O2) započinjući kemijsku reakciju koja rezultira ozonom (O3).

  • Električna energija razbija obične O2 molekule u dva atoma O1
  • Slobodni atom kisika ujedini se s drugim molekulama O2 za proizvodnju ozona
  • (O1) + (O2) = (O3)

Ozon je nestabilna molekula zbog trećeg atoma kisika, spojena na druga dva atoma slabom vezom (na slici simbol s jednom linijom). Slaba veza je razlog zašto ozon djeluje kao snažno sanitacijsko sredstvo, kao što je prikazano u nastavku.

DEL Ozone sustavi udvostručuju proces s naprednom tehnologijom koja proizvodi ozon na siguran i pouzdan način u kontroliranim količinama te učinkovito uspijevaju ostvariti naše ciljeve za dezinfekciju.

Kako djeluje Ozon

Kako djeluje ozon?

Nakon što je DEL Ozone sustav isporučio ozon kroz sustav za dezinfekciju, ozon pročišćuje vodu ili proizvodi ozonom obogaćenu vodu za sanitaciju površina kroz ozonsku oksidaciju.

Nestabilni treći atom kisika može se kombinirati s organskim i anorganskim molekulama te ih uništava ili mijenja tijekom oksidacije. Ovaj proces se događa gotovo trenutačno. Na primjer, ozon u bazenu će ubiti Cryptosporidium parvum praktički na dodir, dok bi klor u normalnim bazenskim koncentracijama trebao djelovati satima da ga ubije. Kao i klor, ozon se "potroši" u procesu oksidacije i mora se obnavljati.

Ozon oksidira s vrlo velikim rasponom drugih tvari. U bazenu, organske molekule mogu biti virusi, bakterije, gljivice, kvasci, ulja, organski chloramines, dok anorganske molekule mogu otopiti metale kao što su željezo, bakar i mangan, te anorganski oblici chloramine. Na površinama gdje se priprema hrana ili na samoj hrani, meta mogu biti Salmonella, Listeria, E. coli, ili bilo koji broj drugi opasni mikroorganizmi. U bolnicama i praonicama rublja, ozon ubija na antibiotike otporne vrlo opasne staph bakterije (MRSA), koje se mogu prenositi odjećom ili posteljinom.

Kemijski proces ozonske oksidacije je nemilosrdan. On se nastavlja sve dok se ozon ne uništi u potpunosti (zapravo, on je "smanjen" u procesu oksidacije s drugim tvarima). Kada taj treći nestabilan atom završi svoje oksidirajuće dužnosti, on ostavlja iza sebe samo poznate molekule kisika poput one u zraku koji udišemo, O2.

 

Ozon dezinfekcija nadmašuje tradicionalne tretmane

Ozon je učinkoviti antimikrobni oksidans koji se može sigurno primijeniti kao dezinficijens/sanitizer, gdje god se koriste tradicionalne kemijske ili termičke metode sanitacije. Isti se koristi kao plin ili otopljen u vodi kao vodena otopina. Ozon je potvrđen kao "ubojica" svih poznatih ljudskih patogena i sigurnosno je provjeren za rad u prostorima u kojima borave ljudi ili okoliš.

Ozon je sigurnosno provjeren i od treće strane - od strane znanstvenika, još od 1906. godine za brojne patogene u nizu aplikacija. Međutim, gotovo svi su potvrdili iste patogene koji se smatraju kritičnim za sigurnost hrane. Oni uključuju (ali nisu ograničeni na): E. coli, Listeria, Salmonella, Staphylococcus, Campylobacter, Pseudomonas, Bacillus, Cryptosporidium, Aspergillus, Norovirus i Adenovirus.

Istraživanja su pokazala da je ozon učinkovitiji i ima veći oksidacijski potencijal od većine tradicionalnih dezinfekcijskih/sanitarnih tvari (npr klor, vodikov peroksid, peroksi kiseline i klor dioksid), a njegova uporaba eliminira potrebu primjene različitih sanitarnih tvari, jer onečišćenja ne mogu izgraditi toleranciju na ozon. Ozon je nekorozivan za radne površine, ne utječe negativno na organoleptička svojstva hrane i nema ostataka nakon primjene (nije potrebno završno ispiranje vodom).

Sanitacija u izravnom kontaktu s hranom :

Ozon neće utjecati na organoleptička svojstva hrane (okus, teksturu, boju i miris). Ozon je moćan dezinficijens. On može pomoći u produženju vijeka trajanja uz poboljšanje sveukupne sigurnosti prehrambenih proizvoda.

Površinska sanitacija na prehrambenim i neprehrambenim kontaktnim površinama:

Ozon se može koristiti za dezinfekciju površina prije, za vrijeme ili nakon proizvodnje. Kada se koristi u proizvodnji, ozon će smanjiti vrijeme čišćenja između gašenja pokretnih traka, te smanjiti vrijeme stanke za čišćenje i dezinfekciju.

Procesna oprema, strojni noževi, ambalaža, transportne trake:

Kada se tijekom obrade raspršuje na transportne trake i opremu za automatizirano rezanje, ozon može eliminirati bio film i značajno smanjiti masnoće, ulja i masti na svim površinama. Ozon smanjuje stanke za čišćenje, te pruža dodatnu zaštitu od kontaminacije na prerađivačkoj liniji.

Ozon sustav je odličan dodatak standardnim protokolima za obradu te u nekim slučajevima može zamijeniti kemijske ili toplinske procese. Može se koristiti kao dodatak na točku intervencije u HACCP planu ili se može koristiti umjesto jednog ili više kemijskih ili toplinskih tradicionalnih postupaka. Ozon se primjenjuje u vodenoj otopini (ozon se otapa u vodi) ili u plinovitom stanju u skladištenju.