info@aurasteril.com +385 (0)42 712 833 Pon - Pet: 08:00 - 16:00
Procesna industrija

Industrijska onečišćenja zraka aerosolima, visoko hlapljivim organskim spojevima i ispušnim tvarima također stavlja pritisak na okoliš i utječe na ljudsko zdravlje. Kratkovalno zračenje VUV (vakuum UV zračenje = 185 nm) koristi se za generiranje ozona iz kisika iz okolnog zraka, te za aktivaciju ozona u oksidacijskim procesima. Na taj način, UV oksidacija razgrađuje onečišćivač u struji zraka.

Otapala se oslobađaju tijekom proizvodnje i uporabe lakova i boja, npr. u trgovinama boja i lakova, tiskarama i automobilskoj industriji. Organska onečišćenja u ispušnom zraku u kemijskoj, plastičnoj, industriji gume i drvoprerađivačkoj industriji, te obradi drva i površina, također mogu uzrokovati probleme onečišćenja zraka.

Ovi onečišćivači lako se razgrađuju pomoću UV svjetlosti. U većini industrijaliziranih zemalja, lokalno onečišćenje zraka značajno je smanjeno u posljednjih nekoliko desetljeća, prvenstveno zbog unapređenja zakonskih propisa u vezi kontrole onečišćenja zraka. U Europi, npr. EU Direktiva -a koja se odnosni na VOC (hlapljivi organski spojevi) uređuje tretman odvodnog zraka. Ona obavezuje manja poduzeća da pročiste svoj onečišćeni i odvodni zrak, čak i u slučaju niskih koncentracija, prije nego što se pusti u okoliš. U Njemačkoj, Direktiva je ugrađena u nacionalni zakon s 31. BIMSCHV (savezni pravilnik kontrole emisije) koji je stupio na snagu 1. studenog 2007.

UV svjetlo valne dužine od 185 nm djeluje na zrak učinkovito. Heraeus vakuum UV emiteri koriste se za razgradnju:

  • mirisa (u preradi hrane, postrojenjima za pročišćavanje otpadnih voda, stajama za stoku)
  • neugodnih mirisa
  • masti
  • otapala i VOC
  • kemikalija (TCE, Perc, amonijak i dr.)